(Press the flag above for your translations).

WordCrex het eerlijke woordspel is gemaakt om zo gebruiksvriendelijk als mogelijk te zijn. Daarnaast hebben we voor jullie gemak deze handleiding gemaakt. Door de handleiding te gebruiken kun je optimaal profiteren van alle opties in de app.

WordCrex kent twee Nederlandse woordenlijsten.
De Van Dale Officiële Scrabble® woordenlijst staat standaard ingesteld als Nederlandse woordenlijst, de lijst vind je als “Nederlands – Van Dale” bij de taalkeuze.

Wil je de Nederlandse woordenlijst met afkortingen spelen kies dan bij de taal “Nederlands + afk.”. Als je deze woordenlijst kiest speel je met afkortingen (en dus niet met de Van Dale Officiële Scrabble® woordenlijst).

Let op als je deze keuze instelt als standaard taal gaat dat pas in voor het eerstvolgende nieuwe spel! De lopende spellen blijven in de taal waarmee ze begonnen zijn. Je zult dus eerst een nieuw spel moeten beginnen.

Je ziet met welke woordenlijst je speelt door op het centrale scherm (waar al je spellen staan) te kijken.
Als er achter de naam van je tegenstander “Nederlands – Van Dale” staat speel je met de Van Dale Officiële Scrabble® woordenlijst. Dit is een woordenlijst zonder afkortingen.
Als er achter de naam van je tegenstander “Nederlands + afk.” staat speel je met de WordCrex puzzellijst met afkortingen.

Het login scherm
Sign in met je gebruikersnaam en paswoord of je Facebook account. Om een WordCrex account te regelen moet je de –create account- knop aantikken. Kies vervolgens een gebruikersnaam en een paswoord en vul je emailadres in. Wanneer je je gebruikersnaam en/of wachtwoord bent vergeten tik dan op “Forgot password/ Username?”. Vul in de gegevens die je nog hebt en je emailadres en wij sturen je een mail met instructies. Check je “spam folder” wanneer je geen mail ontvangt. Ga naar de settings om je account instellingen te wijzigen. Als je nog steeds een probleem hebt om in te loggen of wil je je account beëindigen stuur ons dan een email op support@wordcrex.com..

Hoofdscherm
Op dit scherm kun je een nieuw spel beginnen, de status van de games zien en aan de onderkant van dit scherm vind je de hoofdnavigatie. Om het spel status bij te werken, pull-down op het scherm vaak !! Je kan “invitations” die je hebt verzonden en beëindigde spellen verwijderen door van rechts naar links te schuiven op het betreffende spel. Beëindigde spellen worden na een week automatisch verwijderd. Om naar het speelbord te gaan moet je op een “open” spel tikken of een uitnodiging van een andere speler accepteren.
Gebruik de icoontjes aan de onderkant van je scherm om door het spel te navigeren. Je kan kiezen uit games, Friends, statistics, settings en info.

Nieuw spel beginnen
Druk om een nieuw spel te beginnen op de gele – create a new game – knop. Je wordt dan doorgestuurd naar het “create a game” scherm. Kies nu het aantal tegenstanders, de taal waarin je wilt spelen en het aantal uren waarin je een woord moet leggen. Nodig vrienden uit door op de – invite friends – knop te drukken. Je kunt kiezen uit je WordCrex- en Facebook vrienden en uit je contactlijst van je telefoon. Wanneer iemand uit je contactlijst nog geen WordCrex speelt kun je die persoon uitnodigen om WordCrex te installeren. Je kan ook een speler vinden door in de zoekbalk zijn of haar username of emailadres in te vullen. Wanneer je met meer dan 1 persoon een spel wilt spelen is het mogelijk om je spel een naam te geven. Tik hierna op de – Finish – knop aan de rechter bovenkant van je scherm. Druk op de – random players – knop om tegen onbekende spelers te spelen. Deze worden geselecteerd op de door jouw gekozen taal en sterkte.

Speelbord
Plaats je letters op het speelbord om punten te scoren. Nadat je op de – play – knop hebt gedrukt en hebt bevestigd dat je een geldig woord wilt spelen is je beurt definitief (je kan de bevestiging na het drukken op de – play – knop uitzetten of aanzetten op de “settings” pagina. Gebruik de – shuffle – (mix ) functie om je letters te mixen. Na het leggen van letters op het bord verandert de shuffle functie naar een clear functie waarmee de letters teruggehaald kunnen worden naar de tray. Je kunt passen door op de – pass – button te drukken (/). Je kunt de kleur van je speelbord aanpassen en resignen door op de – more – button (…) te drukken. Verder kun je een chat beginnen door op de tekstballon te drukken. Druk op het scorebord(bovenaan het speelbord) om het speloverzicht te zien.

Hoofdnavigatie
Onderaan je scherm vind je “main navigation”. Door gebruik te maken van deze knoppen kun je navigeren tussen games, friends, statistics, settings en info.

Friends
Door op deze knop te drukken kom je bij je WordCrex vrienden. Je kan vrienden zoeken, toevoegen, blokkeren (deblokkeren kan door naar de settings pagina te gaan en op “Blocked users” te drukken) en verwijderen. Je kan vrienden uitnodigen om een nieuw spel te spelen. Druk op de naam van de speler. De sterkte wordt weergegeven met het aantal gele crexes (een crex is een vogel) en daaronder zie je zijn of haar statistieken.

Statistics
Er zijn een hoop gratis statistieken zoals langste woord en hoogste score waardoor je uitgedaagd wordt deze statistieken te verbeteren en waarmee je jezelf met andere spelers kunt vergelijken. Je sterkte wordt bepaald door het aantal partijen dat je wint, verliest of gelijk speelt. De sterkte van een speler wordt aangegeven met een nummer dat wordt omgezet in een aantal Crexen (vogels). De kracht wordt gemeten met een algoritme dat is gebaseerd op het idee dat je meer punten krijgt voor een overwinning als je wint van iemand die sterker is dan wanneer iemand zwakker is. De intervallen zijn <1200 = 1 Crex / 1200-1499 = 2 Crexen / 1500-1799 = 3 Crexen / 1800-2099 = 4 Crexen / 2100> = 5 Crexen. Crex it on!

Settings
Hier kun je je account gegevens veranderen. Gebruikersnaam, paswoord en foto’s kunnen hier aangepast worden. Ook kan je de standaard taal selecteren waarin je wilt spelen (default language). Je kan per uitnodiging van een spel de taal veranderen nadat je hebt gedrukt op het gele “Create a game” veld. Confirm play geeft je een pop up na elke keer dat je op play drukt. Deze kan je ook uitzetten. Als je geen advertenties wilt gedurende een spel kun je drukken op de – remove ads – knop (tegen een kleine betaling heb je dan een advertentie vrije app). Wanneer je drukt op – blocked users – zee je een overzicht van de door jou geblokte spelers. Je kan deze spelers hier ook “ontblokken”. Sign out met je huidige account kan door op “sign out” te drukken.

Info
Hier vind je de spelregels, handleiding, documenten en andere nuttige informatie over WordCrex.

Dat is het. Veel plezier en als je vragen hebt of meer informatie nodig hebt bezoek dan onze website www.wordcrex.com.