(Press the flag above for your translations).

Twee Nederlandse woordenlijsten

WordCrex maakt gebruik van twee Nederlandse woordenlijsten. Je kunt kiezen voor de Van Dale Officiële Scrabble® woordenlijst deze vind je als “Nederlands – Van Dale” bij de taalkeuze. Dit is ook de standaard Nederlandse keuze.
Je kunt ook kiezen voor de WordCrex puzzellijst met afkortingen. Bij deze Nederlandse woordenlijst zijn afkortingen toegestaan. Deze lijst vind je als “Nederlands + afk.” bij de taalkeuze. Meer info over de woordenlijsten vind je ook bij Woordenboeken en de Veelgestelde vragen.

WordCrex is een woordspel met het gelijke kansen principe dat je met 2,3 of 4 spelers speelt. Alle spelers spelen met dezelfde zeven letters, dus geluk hebben met “makkelijkere” letters is geen factor meer. Elke beurt wordt je uitgedaagd om zoveel mogelijk punten te scoren met de beschikbare letters. Je krijgt punten door met letters een of meerdere geldige woorden te vormen. De punten van de letters worden opgeteld en door gebruik te maken van de multipliers (gekleurde vakjes) of al je letters te gebruiken is het mogelijk om extra punten te krijgen. Meer info en uitleg vind je ook bij de Veelgestelde vragen.

Multipliers

2L De waarde van de letter op dit vakje wordt vermenigvuldigd met 2
4L De waarde van de letter op dit vakje wordt vermenigvuldigd met 4
6L De waarde van de letter op dit vakje wordt vermenigvuldigd met 6
3W De waarde van het woord met een letter op dit vakje wordt vermenigvuldigd met 3
4W De waarde van het woord met een letter op dit vakje wordt vermenigvuldigd met 4

Als een nieuw gelegd woord meer dan een multiplier bevat wordt eerst de letter vermenigvuldigd en daarna wordt het woord vermenigvuldigd.

Je kunt 100 punten verdienen wanneer je in een beurt alle zeven letters gebruikt voor een geldig woord.

In de eerste beurt moet er een letter gelegd worden in het middelste vakje van het bord. Het middelste vakje staat voor 3W.

Elke volgende beurt moeten letters aansluiten aan bestaande letters op het bord. Letters mogen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden.

Ieder speler krijgt de punten van zijn of haar eigen beurt, maar alleen het woord met de hoogste score wordt toegevoegd aan het gezamenlijke speelbord. Wanneer spelers dezelfde score hebben wordt het woord dat het snelst gelegd is toegevoegd aan het speelbord. De (eventueel) overgebleven letters van de speler met het winnende woord worden aangevuld tot zeven. Alle spelers spelen verder met diezelfde zeven letters, etc.

Het spel eindigt wanneer alle letters in het spel gebruikt zijn of wanneer alle spelers passen en er minder dan zeven letters over zijn. Een speler kan verliezen door op te geven of door niet op tijd een woord te leggen in de afgesproken tijd (turn time). In een multiplayer game kunnen de andere spelers dan gewoon verder spelen.

De speler met het hoogst aantal punten wint het spel!

Veelgestelde vragen over WordCrex.

Hoe kies ik de Nederlandse woordenlijst met afkortingen?

Wanneer je iemand wilt gaan uitnodigen kun je op taal drukken. Standaard staat daar taal: Nederlands en deze maakt gebruik van de Van Dale officiële Scrabble®woordenlijst. Druk daarop en je ziet alle talen waarin WordCrex gespeeld kan worden. Scrol naar beneden en je ziet vanzelf Nederlands + afk. staan. Druk daarop en het is opgelost. Per spel kan je kiezen welk woordenboek. Je kan bij instellingen ditzelfde doen en vanaf dat moment nodig je iedereen uit met het spel met afkortingen.

Let op! Wanneer je een iemand uitnodigt via rematch na een gespeeld spel dat doe je dus een rematch met de instellingen van dat gespeelde spel. Voorbeeld als je een spel in het Nederlands (met Van Dale) gespeeld hebt en je doet een rematch is die ook in Nederlands (met Van Dale), ook als je bij de instellingen Nederlands + afk. hebt ingesteld als standaard taal!

Met welke woordenlijst speel ik?

Je ziet met welke woordenlijst je speelt door op het centrale scherm (waar al je spellen staan) te kijken. Als er achter de naam van je tegenstander Nederlands staat speel je met de Van Dale officiële Scrabble®woordenlijst. Dit is een woordenlijst zonder afkortingen.
Als er achter de naam van je tegenstander Nederlands + afk. staat speel je met de lijst met afkortingen.

Welk woordenboek wordt gebruikt voor de Nederlandse versie van WordCrex?
Voor de Nederlandse versie wordt gebruikt van de Van Dale Officiële Scrabble®woordenlijst 2019 © 2019 Van Dale Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. Deze lijst staat standaard ingesteld als Nederlands.

Ook kun je kiezen voor de Nederlands + afk. puzzellijst. Als je deze woordenlijst kiest speel je met een uitdagende puzzellijst met afkortingen (en dus niet met de Van Dale Officiële Scrabble® woordenlijst).

Waarom krijg ik advertenties terwijl ik deze heb afgekocht?
Soms kan het voorkomen dat reclames weer verschijnen, ondanks dat er is afgekocht. Dit kan onder meer voorkomen wanneer er van apparaat wordt gewisseld. In de meeste gevallen volstaat het dan om naar instellingen te gaan in de app. Bij Android wordt er dan verbinding gemaakt met de server en wordt er gecontroleerd of er is afgekocht. Bij iOS zul je moeten drukken op “verwijder advertenties” en vervolgens op “herstel”.
Lukt dit niet volg dan de volgende stappen:
1. Controleer of u hetzelfde account heeft gebruikt voor de ‘in app’ aankoop als
waarmee u inlogt in de App Store. Inloggen via een ander account kan gedaan worden in de app settings.

Let op: een ‘in app’ aankoop kan niet gedeeld worden via family sharing. Een familie lid waarmee u WordCrex gedeeld heeft, blijft advertenties zien, tenzij deze onder een eigen account de app download en de ‘in app’ aankoop doet.
2. Controleer in de iOS settings of er restricties zijn ten aanzien van aankopen. Herstellen werkt namelijk niet als er restricties zijn op aankopen. Restricties kunnen aangepast worden in de iOS settings Algemeen/Beperkingen.
3. Herstart het apparaat en voer de herstel procedure opnieuw uit (herstart instructies).
4. Is het probleem nog steeds niet verholpen, laat het ons weten en mail ons dan op support@wordcrex.com

Wanneer ik reclames afkoop op mijn iPhone (iOS) is deze dan ook afgekocht op mijn Android apparaat?
Nee, je koopt af voor iOS of voor Android.

Hoe wordt de sterkte van een speler weergegeven?
De sterkte van een speler wordt weergegeven aan de hand van Crexen (vogeltjes). Deze sterkte is gebaseerd op een algoritme, waarbij je meer punten verdient wanneer je tegen een sterkere tegenstander speelt dan tegen een zwakkere tegenstander. De intervallen zijn als volgt.
tot 1200 punten = 1 Crex (vogeltje)
1200 t/m 1499 punten = 2 Crexen
1500 t/m 1799 = 3 Crexen
1800 t/m 2099 = 4 Crexen
2100 en meer = 5 Crexen

Hoe kan ik een beurt verliezen wanneer ik net zoveel punten heb als mijn tegenstander?
Wanneer twee spelers in een beurt hetzelfde aantal punten hebben zal degene die dat het snelste heeft gedaan de ronde winnen. Dit is gedaan omdat er een woord moet worden toegevoegd aan het speelbord. Wij hebben ervoor gekozen dat dit het snelste woord is. Let op! Voor de punten onderling maakt het niet uit. Je krijgt beide hetzelfde aantal punten en degene met het meest aantal punten aan het eind van het spel wint WordCrex.

Hoe kan ik zien wat mijn tegenstander heeft gelegd?
Druk bovenaan op de score en er verschijnt een tabel van alle gelegde woorden van jou en je tegenstander(s).

Kan ik een speler blokkeren?
Ja, dat kan. Wanneer je een spel hebt gespeeld met een speler verschijnt deze op je vriendenlijst. Door te swipen van rechts naar links verschijnt de mogelijkheid om een speler te blokkeren.

Kan ik mijn account laten verwijderen?
Ja, dat kan. Stuur een mail naar support@wordcrex.com met het verzoek om je account te laten verwijderen en wij zorgen ervoor.

Hoe moet ik een gebruikersnaam aanmaken?
Wanneer je WordCrex hebt gedownload druk je op “maak een account met je e-mail”. Hierna kan je een gebruikersnaam invullen, een wachtwoord en je e-mailadres. Het kan zijn dat een gebruikersnaam al in gebruik is. Door getallen achter je gebruikersnaam te plakken maak je de kans groter dat een gebruikersnaam nog niet in gebruik is. Je kan ook direct inloggen via Facebook!

Wat moet ik doen wanneer ik mijn gebruikersnaam of wachtwoord ben vergeten?
Druk dan op “log in met je WordCrex account” en vervolgens op “Wachtwoord vergeten?” of “Gebruikersnaam vergeten?”. Vul de gegevens in en een wachtwoord of gebruikersnaam wordt naar uw email-adres verstuurd. Mocht u deze niet hebben ontvangen controleer dan eerst uw reclame (spamfolder). Mocht daar ook geen mail van ons zichtbaar zijn mail ons dan op support@wordcrex.com.

Wat zijn de spelregels van WordCrex?
De spelregels vind je in de WordCrex app bij info. Deze spelregels staan ook op onze site www.wordcrex.com.

Kan ik spelen in andere talen?
Het is mogelijk om in meer dan 30 talen WordCrex te spelen. Bij het uitnodigen van een speler kan je kiezen in welke taal je wilt spelen.

Elke keer wanneer ik iemand wil uitnodigen moet ik mijn gekozen taal weer aangeven kan ik dit aanpassen?
Ja, ga naar “instellingen” in de app en kies je standaard taal.

Hoe kan ik een andere kleur kiezen voor mijn speelbord?
Wanneer je in een spel bent en drukt op de drie punten onderaan (…) kun je een keuze maken uit vele kleuren.

Hoe kan ik de reclames verwijderen?
Ga naar “instellingen” en druk op “verwijder advertenties”. Volg de stappen en de reclames zijn verleden tijd.

Hoe kan ik iemand uitnodigen voor een spel?
Druk op “start een nieuw spel” op het centrale scherm en volg de procedure. Je kan een vriend uitnodigen en tegen een random speler spelen.

Met hoeveel spelers kan ik een spel spelen?
Een spelletje WordCrex kan gespeeld worden met twee, drie of vier spelers.

Kan ik mijn gebruikersnaam, wachtwoord of e-mailadres veranderen?
Ja, ga naar “instellingen” en kies de optie “verander account gegevens”.

Op welke apparaten kan ik WordCrex spelen?
Dit kan op iOS (Apple)- en Androidtoestellen.